WAZAKKIR FAINNAZIKRA TANFAALIL MUKMININ

"Barangsiapa yg ada padanya 3 syarat ini, ia dapat merasai kemanisan Iman:Pertamanya, jika ia mencintai Allah dan RasulNya mengatasi kasihnya pada yg lain.Keduanya, jika ia menyintai seseorang, tidaklah ia cintai melainkan Allah dan Ketiganya, jika ia benci untuk kembali ke dalam kekufuran sebagaimana ia benci untuk memasuki api neraka"

Tuesday, September 21, 2010

RAMBUT SAMA HITAM..HATI LAIN-LAIN

Kategori Orang Islam yang wujud dalam masyarakat yang boleh dibezakan antara satu sama lain dari sudut kekuatan kefahaman terhadap ajaran agama,iltizam dengannya,jahil mengenainya dan lain2..

muhasabah diri..NAUZUBILLAH..moga kita tidak tergolonga dalam kalangan umat Islam seperti ini..

1- Orang Islan yang tidak mengenali agamanya akibat tidak bersedia untuk mendalami ilmu2 agama kerana alasan sibuk dengan tugasan harian.

2- Orang Islam yang tidak minat terhadap agamanya sendiri kerana tidak diasuh sejak kecil amalan2 keagamaan seperti menghormati orang yg lebih tua atau menyayangi golongan yang lebih muda.

3- Orang Islam yang menjadikan agamanya sebagai bahan sampingan, jika perlu kepadanya diambil, jika rasa menyusahkan diri dipinggirkan dari kehidupan.

4- Orang Islam yang malu untuk menyatakan Islam melalui perwatakan, pemikiran, pakaian, akhlak dan lain2 lantaran terlalu kagum dengan kehidupan masyarakat barat kononnya membawa kemajuan.

5- Orang Islam yang suka mempersenda-sendakan agamanya, sama ada melalui tulisan, ungkapan, tindakan dan lain2, ia semakin menjadi-jadi dengan kelahiran golongan Islam libral,Pluralisme dan lain2 istilah baru yang bercambah kerana tidak ada penguatkuasaan oleh pihak berwajib.

6- Orang Islam yang hanya menerima Islam apabila terdesak seperti nikah kahwin, kenduri arwah, kematian, ketika sakit dan lain2, ia benar-benar berlaku dalam masyarakat umat Islam, di mana ada majlis perkahwinan, pertunangan, kematian, mereka baru nampak ustaz,tok imam, bilal untuk menyempurnakan majlis mereka, lepas daripada kesemua itu mereka tidak dalam senarai diundang.

7- Orang Islam yang beranggapan bahawa Islam seolah-olah milik tok2 guru, imam ,bilal , ustaz dan sebagainya hingga malu untuk menyatakan Islam seperti nak pakai kopiah, kononnya ia tidak sesuai kerana hanya dipakai oleh golongan2 agama semata-mata.

8- Orang Islam yang tidak ada perasaan sensitiviti terhadap agama apabila dihina seperti tidak mahu turut serta dalam menyatakan sikap terhadap kebiadaban musuh2 Islam dengan sengaja menghina rasul Allah,isteri Baginda ,ahli keluarganya dan lain2.

9- Orang Islam yang tidak menepati janji hingga dikenali dalam masyarakat dengan istilah janji melayu, sebenarnya budaya memungkiri janji ini bukanlah budaya yang baik, kerana ia adalah antara sifat nifaq (munafik ) yang semestinya disisihkan dalam kehidupan.

10- Orang Islam yang hanya berbangga dengan perkara2 luaran seperti menganjurkan musabakah al-Quran, membina banyak masjid dan surau, ini berlaku dalam negar kita sendiri, sedangkan yang sepatutnya sebagai umat Islam kita perlu berbangga dengan banyak pengisian ilmu di masjid2 atau surau2, sama ada ceramah, kuliah, forum agama yang boleh membina jati diri orang2 Islam sebagai golongan muslim terbaik terhadap agama.

11- Orang Islam yang banyak menghabiskan masa bukan untuk tujuan kebaikan agama dengan lepak2 di warung, kedai2 kopi bersembang pada perkara yang mungkin terdapat sesuatu yang tidak elok pada pandangan agama, justeru kurangkan bercakap jika tidak perlu, kerana Baginda s.a.w ada menegaskan bahawa orang yang banyak bercakap ,banyak pula kesalahan yang dibuat.

12- Orang Islam yang seolah-olah tidak ada hubungan dengan Allah S.W.T dengan tidak berzikir ,bermunajat ,solat fardhu dibuat kalau ada waktu, kalu tidak solat tak perlu, kurang nak ,membaca al-Quran ..apatah lagi berdiskusi mengenai isi2 kandungan al-Quran.

13- Orang Islam yang tidak bersangka baik terhadap Islam dengan perasaan tidak baik khususnya apabila ada cadangan nak melaksanakan undang2 Islam, prejudis terhadapnya dengan pelbagai gambaran yang sempit.

14- Orang Islam yang tidak mahu duduk dalam majlis2 ilmu sekaligus tidak akan memahaminya dengan baik, malah dikatakan bahawa orang Islam yang beramal tanpa ilmu pengetahuan agama yang mantap ,segala amalan yang dilakukannya rosak dan terbatal.

15- Orang Islam yang memandang kecil akan dosa2 besar seperti penglibatan mereka dalam jenayah2 pembunuhan , ragut hingga membawa kepada kematian, merogol , sumbang mahram dan lain2, mereka yang melakukannya tersenyum di mahkamah seolah-olah ia bukan satu jenayah.

16-Orang Islam yang melakukan apa yang tidak disuruh oleh Islam dan meninggalkan apa yang disuruh oleh Islam ,ini banyak berlaku pada hari ini , meninggalkan solat sudah menjadi fenomena biasa dan penglibatan dan kegiatan judi juga di anggap kecil.

17- Orang Islam yang menjadikan televisyen sebagai al-Quran dan surat khabar sebgai galang ganti kepada hadis,hingga ada kesanggupan memiliki televisyen yang bersaiz besar tetapi nak beli al-Quran atau kitab hadis sangat berkira,justeru ia tidak ada koleksi orang2 Islam hari ini.

18- Orang Islam yang tidak yakin kepada undang2 syariah Islam dengan mencemuh cadangan untuk melaksanakn hukum hudud,Qisas dan sebagainya dengan mempersenda jika mahu makan sup tangan boleh makan di kelantan dan sebagainya.

19- Orang Islam yang tidak memperuntukkan masa untuk Allah khususnya dalam perkara ibadah.Ini jelas berlaku apabila duduk dalam majlis2 ilmu baru setengah jam,sudah rasa gelisah tetapi duduk dalam menonton akademi fantasia hingga musim ke lapan tidak jadi masalah.

20-Orang Islam yang suka mengejar populariti dengan menyertai pertandingan hiburan keterlaluan dan sebagainya.

No comments:

Post a Comment