WAZAKKIR FAINNAZIKRA TANFAALIL MUKMININ

"Barangsiapa yg ada padanya 3 syarat ini, ia dapat merasai kemanisan Iman:Pertamanya, jika ia mencintai Allah dan RasulNya mengatasi kasihnya pada yg lain.Keduanya, jika ia menyintai seseorang, tidaklah ia cintai melainkan Allah dan Ketiganya, jika ia benci untuk kembali ke dalam kekufuran sebagaimana ia benci untuk memasuki api neraka"

Saturday, April 16, 2011

suatu kisah : kerana ILMU,

Ada seorg hmba Abdi,kerjanya mmberi khdmt kpda tuannya dgn cmerlg. Stlah sekian lama,akhirnya hamba tdi dibebskan tuannya. Sebaik keluar dri rumah tuannya, hamba tersebut terfikir,ke mana kakinya hrus mlgkah?di fikirnya tentang makan & minum, tempat tggal, pkaian dll.Kali ini dia harus hidup berdikari dan bermusafir sendirian.

Setelah melalui sebuah perjalanan yg jauh,dari satu tempat ke satu tempat,akhirnya hamba tdi berhenti di satu tempat.Dia terdengar suara yang ramai dtg dri satu arh. Dia bertnyakan pda org dsitu. Kata org tersebut,dsini adlh tempt menuntut ilmu,sgalanya ada dsini,makan minum,tmpt tnggal dll. Akhirnya hamba tdi berhjt utk tnggl dsitu dan memulkan pngajian.Baginya tempt itu adlh tmpt yg sesuai dan baik utk drinya.

Dengan berkt ketekunan dan ksgghn hmba tdi mnuntut ilmu,dia tlah berjya mnjdi seorg pljar yg cmerlg,mgtasi pljar2 yg lain.Tiada yg dpt mnndingi ilmunya.Selang beberapa ketika,ditakdirkan Allah, gurunya meniggal dunia dan tidk ada lgi pnggnti bgi gurunya itu.Akhirnya para pljar bersepkat melantik hamba tdi sbgai guru "sheikh" dtmpt mereka itu ats dsar hamba tdi seorg yg berpglman dan pljr yg pling pintar.Maka mulalah khdupan hamba tdi sbgai seorg guru dan dia sgt disenangi oleh para pljar.Suatu hari,dia dkunjungi oleh seorg kya bsma org2nya ats tujuan ziarah dan ingin sampaikan sumbangan.

Setelah beberpa ketika, dia minta izin dari org kya tersebut utk berbicara 4 mata.Hanya dia dan org kya itu shja.Mereka ke satu tempat dan mulakan prbncgn. Dia berkta sesuatu berkaitan org kya itu. Namamu…nama ayahmu pula..atukmu..ibumu…sekian dan sekian..Maka terkjutlah org kya itu dan bertnykn pula,bgaimana kamu boleh mgthui tntg diriku??Org kya bertmbh hairan apabila org yg brda didepnnya mncertkan pula lokasi rumah dan almt rumah dengan tepat skali dan secara terperinci..Akhirnya,sgala terjwab..org yg didepnnya skrg adalh hamba shya yg dijganya slma ini..Org kaya itu bertnya,bgaiman khdupanmu boleh berubh sbgini??Hamba shya yg dknlinya itu mnjwab,sgla2nya kerana ILMU.ilmu lah yg merubh khidupanku,ilmu yg telah mgangkt drjtku dan sgla2nya krna ilmu..

Ksimpulannya dri kisah ini,tuntulah ilmu seikhlas2nya dan cintailah ilmu,hdirlah ke majlis2 ilmu dan rptkan hbgn dgn org2 berilmu (alim2 ulama)..Kerana khidupan kita dlm kjhilan,ibrt khidupn kita sperti myat..dimtikan sebelum tibanya saat kmtian yg sbnar dan umpma dikbumikan sebelum dikebumikan yg sbnrnya. Maksudnya dsini,hidup kita dlm kjhilaln tidk ada hrganya.Gelap tanpa arh tjuan dan tanpa chya yg boleh mnyinari khdupan kita. Yakinlah,kemulian org2 yg mnuntut ilmu dan berilmu dipndg mulia dsisi Allah.diangkt drjt kita stnggi2 darjt..500 kali drjat dan setiap stu drjat,jrknya 500 thun..

masyaAllah btpa besrnya gnjran yg Allah kurniakan bt hamba2Nya yg berfikir. Selain itu,para Malaikat meredhai org2 yg mnuntut ilmu.Dihamprkn syapnya utk org2 yg mnnuntut ilmu melalui atsnya dan inilah tnda para Malaikat mlindungi org2 yg mnuntut ilmu.Muhsbahlah dri kita..kmana kita ingin ltakkan posisi dri kita??dlm klgn pncinta2 ilmu atau org jauh dri ilmu..tepuk dada tnya iman..wallahua’lam.

No comments:

Post a Comment